Nederlands   English  

Mindfulness


Mind full or mindful?


Mindfulness helpt je uit de automatische piloot van “stug doorgaan” te stappen, door veerkracht te ontwikkelen en stresspatronen aan te pakken.

Hoe vol zijn jouw gedachten?

Mind full of mindful?

Mindfulness: gerichte aandacht


De term Mindfulness komt uit het Engels en staat voor opmerkzaamheid. Grondlegger van Mindfulness is de veelzijdige Amerikaan Jon Kabat-Zin, die een succesvolle carrière als wetenschapper (o.a. promotieonderzoek in de moleculaire biology op het gerenomeerde MIT en professor aan de University of Massachusetts Medical School) combineerde met een diepgravende studie in Buddhistische meditatie, o.a. onder leermeesters Thich Nhat Hanh and Seung Sahn. Kabat-Zin introduceerde Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), waarin hij eeuwenoude Buddhistische wijsheden over geaard leven in een wetenschappelijk raamwerk plaatste en ontdeed van nodeloze spiritualiteit.

Het resultaat is een aantal concrete geleide meditatie-oefeningen. Dus meditatie in 'Westers jasje'. Er is niets 'zweverigs' aan. Iedereen kan het leren.

Jon Kabat-Zin, grondlegger van Mindfulness

Jon Kabat-Zin


Door Mindfulness leer je op te merken wanneer je raakt afgeleid door gedachten, of geluiden. Vervolgens leer je om je aandacht terug te brengen naar datgene waar je mee bezig was. Het is een cognitief proces, d.w.z. je traint je hersenen om op te merken waar je aandacht op dat moment is en om je aandacht te kunnen sturen. Ik noem het daarom ook Aandachttraining, want je leert je aandacht te richten, door middel van eenvoudige oefeningen.

Herken je de gewoonte om alles te analyseren of te bestempelen als ‘goed’ of ‘slecht’?


Mindfulness is een techniek die je leven kan veranderen. Mindful (of bewust) leven houdt in dat je inzicht krijgt in je gewoontes en denkpatronen die je verhinderen te genieten van de (dagelijkse) dingen. Je gaat opmerken wanneer je “in je hoofd zit”. Uiteindelijk leer je steeds de keuze te maken: ga ik hiermee door of niet? Je krijgt meer controle over je eigen gedachtes.

Hoe kunnen we leren genieten van het leven ondanks tegenslagen en beproevingen?


Het is veelvuldig uit wetenschappelijk onderzoek gebleken, dat gerichte aandacht de gedachtenstroom in je hoofd doorbreekt. Dat brengt rust en levensvreugde.

Mijn ervaring met mindfulness


De trainingen Mindfulness (oftewel Aandachttraining) die ik als trainer bij de GGzE (Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen) heb mogen geven fascineerden mij enorm door de zichtbaar positieve effecten bij de deelnemers, zoals minder last van piekergedachtes en meer rust in het hoofd. Door ook zelf Mindfulness als deelnemer te ervaren ben ik nog enthousiaster geworden en heb ik vervolgens een trainersopleiding gevolgd waardoor ik nu als gecertificeerd trainer werkzaam ben.

Mindfulness heeft mijn leven veranderd, ten positieve!


Door in aanraking te komen met Mindfulness is er voor mij als het ware een wereld open gegaan. Door Mindfulness ben ik bewuster geworden van mezelf in heel veel opzichten, waardoor ik bewuster keuzes maak en consequenties beter accepteer. Ook kan ik nog meer genieten van de (dagelijkse) dingen en ga ik minder snel over mijn eigen grenzen heen.

Mijn ervaring met mindfulness

De afgelopen jaren is mijn enthousiasme voor Mindfulness steeds groter geworden. In eerste instantie door het zelf te ervaren en toe te passen in mijn dagelijks leven; alsmede door mijn ervaring als trainer waardoor ik de effecten bij deelnemers van dichtbij heb mogen zien. Zo ben ik op het idee gekomen om een eigen praktijk te starten, met als focus de Aandachttraining Mindfulness die ik aanbied.

Graag wil ik mijn ervaringen delen en mijn enthousiasme voor Mindfulness overbrengen. Ik gun eenieder dit instrument, dat als je het eenmaal beheerst, je dagelijks op ieder moment kunt toepassen. Je leert in balans te blijven, ondanks tegenslag. Als gecertificeerd Mindfulness trainer weet ik maar al te goed hoe belangrijk het is Mindfulness in je dagelijks leven toe te passen.

Dus wacht niet langer. Schrijf je nu in!